Restaurering Timex, kaliber 25

Kommentera
Min andra färdiga restaurering. Att den är färdig kort tid efter mitt första färdiga projekt är missvisande. Båda projekten har pågått under flera månader. Små korta stötar med jobb och långa abstinensfyllda pauser däremellan. Hur som helst; Låt mig presentera .. drrrrrrr (trumvirvel). Timex från 1975, water resistant, 25 metres. Kaliber 25.  
 
 
Som jag tidigare beskrivit har det varit store skillnad att jobba med ett Timex "Britt made"-verk mot mina tidigare försök med  "Swiss made". Allting i Timex-verket känns mer spartansk, mindre fint och mindre exakt. Jag har också kommit att förstå att lull-lullet i ett Swiss-made är där mer än bara för att det är snyggt. Bäringarna på ett Timex är t.ex. bara hål i bottenplattan. Man känner direkt att noggrannheten och framför allt hållbarheten får lida av sådana detaljer. Det verk jag jobbar med är tillverkat 1975 men visade redan tydliga tecken på slitage. Många av kugghjulen var t.ex. ordentligt nötta. Tidigare beskrev jag att jag tvättade verket eftersom det är ställ-läge inte gick rent. Problemet visade sig vara ett slitet minutrör. Sen vet jag ju i och för sig inte mycket om klockans historia. Kanske har den använts varje dag sedan den tillverkades.
 
 
Jag har även tidigare beskrivit att jag var tvungen att fixa en ny balans efter att ha klantat till det och förstört den fungerande som kom med verket. Det visade sig vara ett väldigt bra drag att köpa in en reservdelsklocka med liknande verk för att knycka delar. Jag hade även ganska tur när jag gjorde detta. Reservdelsverket jag köpte in, som var av kaliber 32, visade sig vara en version av kaliber 25 med lite extra funktionalitet för att fungera som ett automat. När jag strippat verket från de delarna som utgjorde automaten återstod ett vanligt 25 verk. 
 
 
 
 
Ur verket tog jag dels balansen samt hela löpverket för ställläget (motion works) som visade sig vara i mycket bättre skick där.  Jag passade även på att återanvända glaset från reservdelsklockan då orginalglaset var sprucket. Jag har sökt runt efter reservdelar till Timex hos mina "vanliga" återförsäljare men ingen verkar vara intresserad av att ha det i lager. Jag har även hört att vissa urmakare inte gärna åtar sig att jobba med Timex-verk. Kanske anses Timex vara den fula, smutsiga, problematiska kusinen från landet?
 
 

 
Gällande glaset från reservdelsklockan så hade det djupa repor (dock ej sprucket som orginalglaset). Jag har tidigare polerat bort repor från glas med vanlig Autosol. Det hade säkert fungerat i detta fallet också men antagligen tagit en halv evighet. Istället testade jag att först använda väldigt fint sandpapper för att slipa ned reporna (det finaste jag kunde hitta på Clas Ohlson). Givetvis gjorde det glaset totalt matt. Därefter gick jag över det med Autosol och resultatet blev perfekt.
 
 
 
Tyvärr hittade jag service-manualen till Timex kaliber 25 först efter att jag monterat ned verket. Manualen beskriver nämligen att man endast behöver plocka isär få delar av verket för att tvätta det. Den hårda vägen har jag fått lära mig varför man rekommenderar det. Löpverket tar i priset i "pillighet" och jag spenderade otaliga timmar innan jag fått allt på plats igen (för att inse att jag missat någon del och behövt börja om).
 
 
 
Verket är annars smart konstruerat och man behöver inte ens ta bort minut/tim- visare för att lyfta bort urtavlan (i de fallet kan man dock inte tvätta minutröret och timhjulet). Sen är jag i och för sig frågande till varför man valt att placera spärrhaken som låser spärrhjulet på urtavlans sida. Man kan alltså inte släppa på drivfjädern utan att först ta bort urtavlan. En av de första sakerna jag lärde mig som hobbyurmakare är att man alltid släpper på kraften i drivfjädern innan man gör något annat. 
  
En annan sak jag tycker service-manualen har fel gällande är hur man skall montera ihop datumvisningen. Manualen rekommenderar att man ställer timvisaren på klockan 2 innan man monterar urtavlan men i mitt fall innebar det att datumväxlingen gjordes ca 03.00. Jag valde att ställa timvisaren på 12 och fick då en datumväxling lite innan 01.00 istället. 
 

Datumanordningen
 
Sammanfattningsvis är jag även denna gång nöjd med resultatet. Verket går fint och håller tiden inom minuten på dygnet. Datumskifte vid midnatt fungerar exemplariskt (som beskrivet ovan) och gångreserven ligger på 1,5 dygn. Att ha service-manualen till verket var verkligen guld. Där fanns många tips och gjorde arbetet så mycket enklare. På så vis är Timex verkligen en dröm för amatören.